Ambition på de ældres vegne

Min mor blev gammel i Rudersdal. Hun fik mange gode år - men også nogle hårde. Flere gode leveår er min målsætning

Min mor blev gammel i Rudersdal. Hun fik mange gode år – men også nogle hårde. Flere gode leveår er min målsætning.

Heldigvis lever vi længere og længere. Og lykkeligvis har vi det også godt højere op i årene. Men alder skal ikke sætte en stopper for forventningerne, for hvis vi først stopper med det, så forsvinder selvstændigheden, værdigheden og værst måske også livsmodet stille og roligt.  

Jeg blev i godt humør, da jeg så dokumentarudsendelsen Rollinger på Plejehjem, som er optaget på Sjælsø Plejecenter (hvorfor hedder det i øvrigt center og ikke hjem?!). Her giver de små børn liv og gnist i øjnene på de ældre. Og de ældre giver børnene et nyt perspektiv. Den slags skal vi have meget mere af. Også når kameraerne er slukkede og tv-holdet rejst hjem.

Humøret var til gengæld ikke godt, da jeg så den udsendelse, som vi alle har set, om Else på plejecenteret i Aarhus. Hvor mennesket Else var forsvundet. I Rudersdal skal mennesker ikke forsvinde, og vi skal gøre alt for at det aldrig kommer til at ske. Det kræver stærk og synlig ledelse præget af et menneskesyn med respekt for den ældre.

Jeg tror på valgfrihed, både i forhold til hvor man vil bo – og i forhold til hvad man vil bruge sin tid på. Der skal være plads – og nødvendig hjælp – til at have et socialt liv. Og hvis man ønsker at komme i bad dagligt, så skal man også have lov til det. Bare fordi man har brug for hjælp, skal man ikke miste sin selvstændighed og værdighed.

Jeg tror også på, at vi skal skabe rammerne for at kunne blive i eget hjem. Det gøres ved at have gode udgående hjælpefunktioner, men også i måden vi planlægger nye boliger. Senioregnede boliger er en mangelvare, hvilket gør det svært at forlade den villa, hvor man har haft sit hjem i årtier, men som nu er blevet for stor. Derfor er en klog boligpolitik også ældrepolitik.

Sig din mening – skriv og inspirer mig  [email protected]